Biztos alkalmazotti, vagy bizonytalan vállalkozói bér?

Ahhoz, hogy a vállalkozói lét valóban kellően vonzó és inspiratív legyen, azaz megérje, természetesen rengeteg hozzáadott idő és energia kell. Weblap készítés, megfelelő hirdetés, folyamatosan bővülő árukészlet, és nyilván egy hozzáértő, összetartó csapat. Vállalkozónak lenni hatalmas kihívás, hiszen az alkalmazotti léttel ellentétben egy vállalkozónak senki nem garantálja a havi fix bevételt, sőt: mivel a vállalkozók többsége a saját pénzét (is) kockáztatja, akár a befektetése, eddigi megtakarításait is elveszítheti.

A vállalkozók a felmérések szerint jellemzően több időt töltenek munkával, mint az alkalmazottként munkát vállalók, több feszültséggel és frusztrációval kell szembesülniük, és esetenként olyan munkákat is el kell végezniük, amire a vállalkozás alapításakor nem is gondoltak, azaz sokkalta több nehézséggel kell számolnunk, ha beállunk a vállalkozók táborába. A másik oldalon sorakozó pozitívumok azonban a vállalkozók többsége számára ellensúlyozzák a fenti kockázatokat – hiszen ha nem így volna, a vállalkozások tömegesen zárnának be.

Egy vállalkozó a maga ura: saját maga alakítja a létét, önállóan hozza meg a cégét érintő stratégiai és személyzeti döntéseket, alakítja ki a vállalati kultúrát, partneri, beszállítói és vevői kört. Ha jól mérte fel a piacot, azaz hogy van-e kereslet arra, amit gyárt/forgalmaz, vonzó termékkel vagy szolgáltatással jelentkezett és megfelelően választotta ki munkatársait és célcsoportjait, az nemcsak pénzben kifejezhető anyagi sikereket, hanem társadalmi elismertséget is jelent a vállalkozásnak.

Add a Comment